Hur guidad åtkomst kan skydda din iPhone eller iPad

Guidad åtkomst är en av de dunkla tillgänglighetsreglagen som iOS specialiserar sig på, och det kan göra stor skillnad i hur du - eller utvalda andra - använder och kontrollerar åtkomst till din iPhone eller iPad.

Guidad åtkomst agerar för att begränsa din mobila enhet till en enskild app och styra de tillgängliga funktionerna för den, vilket förhindrar att du byter till ett annat program eller öppnar startskärmen. Syftet är att begränsa åtkomsten till hela din appskiva för att skydda din integritet, förhindra oavsiktliga ändringar av en tredje part som kan använda den (till exempel dina barn), eller helt enkelt för att hålla dig fokuserad på uppgiften. Timerfunktionen är särskilt bekväm för att begränsa användningen för specifika uppgifter.

Användbar för utbildning, företag, restauranger, museer och andra inställningar - det spelar ingen roll vilken app du vill isolera. Guidad åtkomst fokuserar bara på den appen, oavsett om det är skrivande, teckning, musik, e-post, anteckningar eller vad som helst. Vi visar hur du aktiverar och använder det. Förfarandet är nästan identiskt på både iPhone och iPad.

Ställ in guidad åtkomst

Inställningar för guidad åtkomsthur guidad åtkomst kan skydda din iPhone eller iPad-åtkomst2hur guidad åtkomst kan skydda din iPhone eller iPad-åtkomst3hur guidad åtkomst kan skydda din iPhone eller iPad-åtkomst4hur guidad åtkomst kan skydda din iPhone eller iPad Siri-åtkomst1Siri guidad åtkomst
  • Gå till Inställningar> Tillgänglighet> Guidad åtkomst .
  • Tap lösenkod Inställningar , sedan på Set Guidad Åtkomst Lösenord .
  • Ange ett lösenord och ange det sedan igen. Alternativt kan du aktivera Face ID eller Touch ID som ett sätt att avsluta en guidad åtkomstsession. Lösenordet är nyckeln till att skydda din telefon eftersom användaren måste veta vad det är att lämna den avsedda appen.
  • Växla tillgänglighetsgenväg till På, som låter dig trippelklicka på hem- eller sidoknappen och gå in i läget Guidad åtkomst när som helst från din valda app.
guidad åtkomstfunktionsbild

När du är redo att koncentrera dig på en enda app gör du följande:

  • Öppna appen som du vill koncentrera dig på.
  • Trippelklicka på sidoknappen på en iPhone X eller senare. Trippelklicka på hemknappen på en iPhone 8 eller tidigare.
  • Om du vill att delar av skärmen ska sluta svara vid beröring, använd ett finger för att cirkla över dessa områden. Det här är praktiskt när du tittar på en video eller läser så att du inte kan dra dig ur din uppgift. Du kan flytta eller ändra storlek på cirkeln (eller kvadraten) på skärmen eller trycka på X för att ta bort den.
  • Tryck på Guidad åtkomst och tryck på  Start- knappen längst upp till höger.

Du kan använda Siri för att göra det enkelt att starta en guidad åtkomstsession; starta helt enkelt den app du vill ha och be Siri att aktivera guidad åtkomst . Det kommer inte att göra någonting förrän du har valt appen du vill låsa in.

Välj ytterligare alternativ

guidade åtkomstalternativ

Den Alternativ knappen inom Guidad Åtkomst låter dig kontrollera åtkomsten till flera enhetsfunktioner inklusive vilo- / väckningsknappen, volymknappen, rörelse, keyboards, beröring, ordbok lookup, och tid.

  • För att stänga av funktioner eller ställa in en tidsgräns, trippelklickar du på sidan eller hemknappen och trycker sedan på Alternativ . Om du inte ser Alternativ , trippelklickar du på sidan eller hemknappen igen och anger ditt lösenord.
  • Justera alternativen efter dina preferenser och tryck på Klar .
guidat åtkomst skyddat område

Avsluta guidad åtkomst

Det finns flera sätt att avsluta en guidad åtkomstsession. Du kan trippelklicka på sidoknappen eller hemknappen, ange ditt lösenord för guidad åtkomst och trycka på Avsluta , eller om du har aktiverat Touch ID eller Face ID för funktionen, dubbelklickar du på sidan eller hemknappen.

Gränssnitt för iPad Guided Access

När Guidad åtkomst är aktiverad, kommer alla som försöker lämna den specifika appen som du har låst den att få ett meddelande om att de trippelklickar på hem- eller sidoknappen för att avsluta. Om de inte känner till lösenordet kommer de inte att kunna avsluta Guidad åtkomst och röra med några andra appar eller inställningar på din telefon. Guidad åtkomst inaktiverar också aviseringar när den används. Om du någonsin fastnar i Guidad åtkomstläge, genom att glömma åtkomstkoden du angav för att aktivera den, starta bara om enheten hårt för att rensa den.

För att helt inaktivera Guidad åtkomst, gå tillbaka till Inställningar och stäng av knappen.