Visar sig att radering av Facebook-inlägg betyder inte riktigt "radering"

Facebook

Ibland vill vi ta bort vår Facebook-historia - kanske bara delar av den eller kanske allt. Kanske vill du bara börja nytt, eller bara misstro du Facebook med din information och vill bli av med gamla inlägg.

Du hoppas att genom att klicka på radera tas ditt innehåll bort permanent. Tydligen är det inte riktigt fallet. Nya bevis tyder på att Facebook kanske inte riktigt tar bort de inlägg som du tror att du blir av med. Faktum är att ibland återkommer dessa borttagna Facebook-inlägg. 

Tom Facebook-tidslinje

Några användare har upptäckt hur ihållande Facebook har varit. Laura (som undanhöll sitt efternamn) raderade sina Facebook-inlägg "en-en-en" i februari 2012, rädd för de konsekvenser som Facebooks nya tidslinje (vid den tiden) kan ge. I oktober samma år loggade hon in på Facebook för att upptäcka att allt hennes tidslinjeinnehåll hade återställts.

Lauras Facebook-tidslinje

Det är inte orimligt att anta att det här problemet var ett fel, men efter andra gången när Laura återigen noggrant hade tagit bort allt sitt innehåll blev hon mer misstänksam. ”Jag raderade alla mina inlägg, gillanden och kommentarer. Jag raderade också alla mina foton och album utom två profilfoton, ”förklarar Laura och berättar att hennes profil var ren med undantag av två fotografier och några grundläggande personliga detaljer från avsnittet Om. Återvänder till sitt Facebook-konto månader senare upptäckte hon den här månaden att hennes raderade inlägg dyker upp igen.

Skrämmare ännu är det faktum att detta inte är en isolerad händelse. Det finns andra Facebook-användare som har stött på samma scenario, med sina borttagna inlägg tillbaka till dem. Det inträffade också en incident där gamla inlägg återuppstod till toppen av din profil också. En rättegång inkom mot Facebook i Irland 2011 för just denna fråga: 

”För ungefär ett halvt år till ett år sedan bestämde jag mig för att jag vill ta bort så mycket av mina personuppgifter som möjligt på min facebook-sida. Jag använde en automatisk rutin som automatiskt klickade på alla "X" -knappar (märkta "ta bort inlägg") på min Facebook-sida. Följande uppmaning anger tydligt att innehållet "raderas" (se bilaga 03). Efter att rutinen var igång ett tag var allt innehåll borta. Från och med nu raderade jag kontinuerligt allt nytt innehåll manuellt. I två eller tre fall kom gammalt innehåll tillbaka till min vägg efter att jag raderat det veckor tidigare. ”

Facebooks villkor belyser varför dess användare upplever återställt innehåll:

"När du tar bort IP-innehåll raderas det på ett sätt som liknar att tömma papperskorgen på en dator", står det på sidan Allmänna villkor. "Du förstår dock att borttaget innehåll kan finnas kvar i säkerhetskopior under en rimlig tidsperiod (men kommer inte att vara tillgängligt för andra)."

Även Facebook medger att ditt innehåll faktiskt fortfarande finns där även om du tekniskt har tagit bort det. Men innehållet som dyker upp för andra gången för en tredje radering är oväntat.

Vi kontaktade Facebook om frågan, vars representant bara påpekade Facebooks Allmänna villkor-sida och betonade det faktum att när du faktiskt tar bort innehåll på Facebook försvinner det bara om det raderas permanent - vilket är knepigt. Problemet med att permanent radera någonting på Facebook är det faktum att ingenting faktiskt verkar raderas. Bara helt enkelt "ta bort" innehåll lagrar innehållet till en backup-Facebook-enhet tillfälligt. Som Facebook uttrycker det: 

”En del av denna information raderas permanent från våra servrar; Vissa saker kan dock bara tas bort när du tar bort ditt konto permanent. ”

Att radera hela ditt konto fungerar på liknande sätt. Användare kan "radera" sina konton; men åtkomst till kontot återaktiverar kontot.

De såg också till att påpeka att problemet kan härröra från ett fel på Lauras profilsida, men kunde inte vara säker utan att kolla in hennes konto. Facebook-ingenjörer är dock med i ärendet, och på ett preliminärt blick föreslog att ett bättre sätt att ta bort innehåll inte är att gå igenom tidslinjen, utan istället genom din aktivitetslogg.

Inget av detta gör det dock klart varför Lauras innehåll återkommer.

Så hårt som du försöker, verkar det som att du faktiskt aldrig kan "bli av" med Facebook utan att ha använt det i första hand.

[UPPDATERING]

Enligt hennes kommentarer nedan klargjorde Laura att inte alla hennes raderade inlägg återställdes - även om det var mycket. Hon tillägger också att när hon raderade inlägg och kommentarer gjorde hon det genom sitt nyhetsflöde, och att hon saknade några som hon trodde att hon hade tagit bort ursprungligen.